* sedap woo layan ais krim goreng ni lebih² lg waktu panas2 ni..actually da lama dah buat, baru la nk upload gambo....busy la sket sejak 2 menjak ni..hihii...saye org paling sibuk skang...hahaha..sibuk try resepi² baru....jgn lupe yea kawan² cube resepi ni... ♥
AIS KRIM GORENG
Resepi : kak hana
Bahan-bahan:
- 10 keping roti putih
- 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
- Plastik wrap ( untuk balut roti) (ako x wrap pon juz letak dlm bekas)
- Minyak (utk menggoreng)
Cara-cara:
- Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
- Skopkan aiskrim ke atas roti.
- Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
- Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar). (ako pkai cawan je sbg acuan)
- Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman
- Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.
4 comments:
percaya x klo ina kata ina x pernah lg mkn eskrem goreng...
ina weh.....ako pon 1st time buat n mkn...even kt psr mlm ade jual tp ttp nk try buats endrik...
Salam..ade sesape tau x maner nk beli acuan eskrim tu.mcm acuan karipap tp bulat lak..
emmas .....saye pkai cawan sebagai acuan...juz tekap kn saje...mmg jd cantik membolat saje..cube la
Post a Comment